Grecia: Proteste după ce poliția a împușcat un adolescent de etnie romă

Confruntări violente între membrii comunității de romi și polițiștii eleni au izbucnit luni în al doilea oraș ca mărime din Grecia, după ce un tânăr de 16 ani a fost împușcat în timp ce era urmărit de un echipaj de poliție.

Aproximativ 1.500 de protestatari au luat cu asalt străzile din Salonic, spargând vitrinele magazinelor și aruncând cocktail-uri Molotov în direcția echipajelor de poliție, care foloseau gaze lacrimogene și grenade orbitoare pentru a opri protestele.

Autoritățile au declarat că adolescentul de etnie romă se află în prezent în stare critică, după ce a fost împușcat în cap de un ofițer de poliție la primele ore ale dimineții de luni.

Potrivit televiziunii de stat ERT, băiatul și-a alimentat vehiculul la o benzinărie din apropierea orașului-port Salonic și a plecat fără să plătească.

Un angajat al unei benzinării a declarat că factura neplătită avea valoarea de 20 EUR.

Autoritățile din Salonic au declarat că ofițerul care ar fi apăsat pe trăgaci a fost arestat și suspendat din funcție. Acesta este programat să se prezinte marți în fața procurorului sub acuzația de tentativă de omor din culpă.

Potrivit anchetatorilor adolescentul ar fi încercat să-i lovească pe polițiștii care îl urmăreau cu motociclete pentru a nu fi arestat. Ofițerul în cauză a tras apoi două focuri de armă pentru a încerca să oprească atacul asupra motocicletei în care era pasager.

Deși numele victimei nu a fost publicat, rudele acesteia l-au identificat ca fiind membru al minorității rome. În 2021, un alt tânăr rom a fost ucis într-o urmărire a poliției în apropierea portului Pireu.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *