Granița Rusiei cu Finlanda, tot mai aglomerată, după anunțul privind mobilizarea militară

În încercarea de a scăpa de mobilizare, tot mai mulți cetățeni ruși trec granița în Finlanda, informează Reuters, potrivit Digi24.

Cu toate că activitatea de la granița ruso-finlandeză s-a mai clamat, la începutul acestei zile, însă a rămas tot mai ocupată decât în săptămânile precedente, a anunțat Taneli Repo, de la autoritatea de frontieră sud-estică din Finlanda. „Cozile continuă să fie ceva mai lungi față de cum erau în pandemie”, a spus acesta.

Anunțul de miercuri al președintelui Vladimir Putin că Rusia va începe prima sa mobilizare militară de la Al Doilea Război Mondial încoace a provocat o fugă a tinerilor spre granițe.

Tinerii ruși care au trecut în Finlanda, pe la punctul de trecere de la Vaalimaa, săptămâna trecută, unii după o călătorie de trei ore din Sankt Petersburg, spun că au părăsit țara de frica mobilizării.

Guvernul finlandez, care se teme că va deveni o țară de tranzit pentru ruși, a anunțat, la sfârșitul săptămânii, că va limita emiterea de vize pentru cetăţenii ruşi, informează Mediafax. „Vom restrânge semnificativ accesul cetăţenilor ruşi şi emiterea de vize, în contextul afectării grave a poziţiei internaţionale a Finlandei”, a anunţat guvernul de la Helsinki.

Țările baltice, Cehia, Slovacia și Polonia nu acordă vize cetățenilor ruși

Pe de altă parte, Slovacia a anunțat că nu acordă vize tuturor cetățenilor ruşi care încearcă să scape de încorporare, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parţială a rezerviştilor din Rusia, transmite dpa.

Autorităţile de la Bratislava au declarat, duminică, că analizează fiecare cerere în parte pentru acordarea vizelor, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului slovac de externe, Juraj Tomaga.

În principiu, Slovacia acordă vize din motive umanitare, însă nu există o regulă clară pentru cei care fug de mobilizare, astfel încât să se poată determina dacă acesta este un motiv suficient, scrie Agerpres.

Țările baltice, Cehia şi Polonia nu acordă, de asemenea, vize tuturor cetățenilor ruși care fug peste granițe, pentru a scăpa de mobilizare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *