Google, implicată în procese de 25 de miliarde de euro în Marea Britanie și UE

Google se confruntă cu procese cu o miză de 25 de miliarde de euro (21,6 miliarde de lire sterline), în Marea Britanie și în UE, acestea acuzând Google de comportament anticoncurențial pe piața publicității digitale.

Compania, care este un jucător cheie pe piața de publicitate online, precum și o forță dominantă în domeniul căutărilor, este acuzată că a abuzat de puterea sa pe piața de tehnologie publicitară, care coordonează vânzarea de spațiu publicitar online între editori și agenții de publicitate.

„Editorii, inclusiv presa locală și națională care joacă un rol vital în societatea noastră, au fost prejudiciați de mult timp de comportamentul anticoncurențial al Google”, a declarat Damien Geradin, de la firma de avocatură belgiană Geradin Partners, care este implicată în cazul UE.

Google, în procese în Marea Britanie și UE

Firma de avocatură britanică Humphries Kerstetter intenționează să sesizeze Tribunalul de Apel în materie de concurență în cursul lunii viitoare, deși procesul ar putea dura ani de zile până la o concluzie. Autoritatea britanică de supraveghere a concurenței investighează, de asemenea, puterea Google pe piața tehnologiilor de publicitate digitală.

Toby Starr, partener la Humphries Kerstetter, a declarat că cererea, care are ca scop recuperarea veniturilor din publicitate pierdute din cauza presupusului comportament anticoncurențial al Google pe o perioadă de ani, nu ar viza doar site-urile de știri.

„Această cerere importantă va reprezenta o categorie de victime ale comportamentului anticoncurențial al Google în domeniul tehnologiei publicitare, care au pierdut în mod colectiv o sumă estimată la 7 miliarde de lire sterline. Printre acestea se numără site-uri de știri din toată țara, cu un număr mare de cititori zilnici, precum și mii de proprietari de afaceri mici care depind de veniturile din publicitate – fie că este vorba de site-ul lor de pescuit, de blogul lor culinar, de cele de fotbal sau de alte conținuturi online pe care și-au petrecut timpul creându-le și publicându-le.”

Acțiunea din Regatul Unit va fi „opt-out”, ceea ce înseamnă că părțile afectate vor fi tratate automat ca parte a acțiunii, în timp ce acțiunea din UE care va fi depusă în Olanda va fi „opt-in”, ceea ce înseamnă că potențialii reclamanți trebuie să depună o cerere pentru a se alătura acțiunii.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat: „Google colaborează în mod constructiv cu editorii din întreaga Europă – instrumentele noastre publicitare și ale numeroșilor noștri concurenți din domeniul adtech ajută milioane de site-uri web și aplicații să își finanțeze conținutul și permit întreprinderilor de toate dimensiunile să ajungă în mod eficient la noi clienți. Aceste servicii se adaptează și evoluează în parteneriat cu aceiași editori. Acest proces este speculativ și oportunist. Când vom primi plângerea, o vom combate cu fermitate.”

Facebook

Comentarii