Favorita pentru şefia guvernului italian: Nu vrem să facem lucruri nebuneşti

Planurile ambițioase de cheltuieli ale alianței italiene de dreapta vor respecta normele bugetare ale Uniunii Europene și nu vor face o gaură în finanțele țării, a declarat șeful partidului care se află în fruntea sondajelor înaintea alegerilor naționale de luna viitoare, Giorgia Meloni.

Naționalista Giorgia Meloni, văzută ca principala candidată pentru a deveni prima femeie prim-ministru al Italiei, a declarat că dorește să se concentreze pe investiții pentru a stimula creșterea economică slabă și cronică a Italiei, dar a promis responsabilitate în gestionarea conturilor publice încărcate de datorii.

Giorgia Meloni, despre finanțele publice

„Sunt foarte precaută. Nicio persoană responsabilă, înainte de a avea o imagine completă a resurselor care pot fi investite, nu-și poate imagina să distrugă finanțele țării”, a declarat ea pentru Reuters într-un interviu acordat în biroul său din parlament.

Alegerile din 25 septembrie au fost convocate în iulie, după prăbușirea guvernului de uniune națională al premierului Mario Draghi. Frații din Italia ai lui Meloni au oferit principala opoziție lui Draghi, iar sondajele sugerează că blocul său conservator, care include Liga și Forza Italia, este pe cale să câștige.

Investitorii îl vedeau pe fostul șef al Băncii Centrale Europene, Draghi, ca pe un garant al stabilității, iar demisia sa a răspândit incertitudinea. Pariurile investitorilor împotriva pieței de obligațiuni guvernamentale italiene au atins cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence, semn al unei neliniști crescânde cu privire la perspectivele economice și politice ale Italiei.

Manifestul alianței de dreapta a promis reduceri drastice de impozite, pensionări anticipate și amnistii pentru soluționarea litigiilor fiscale în curs, care par a fi greu de pus în aplicare într-o țară a cărei datorie publică este prognozată la 147% din PIB în acest an.

„Am pus pe hârtie câteva lucruri care depind de conturile statului. Primul lucru pe care ar trebui să îl facem ar fi legea bugetului și intenționăm în mod clar să o facem în parametrii care sunt necesari”, a spus Meloni.

Deşi partidul ei a exprimat opinii anti-euro în trecut, aceasta se grăbește să asigure piețele și partenerii că, dacă va deveni prim-ministru, nu va deschide un conflict cu instituțiile europene.

„Vrem o atitudine diferită a Italiei pe scena internațională, de exemplu în relațiile cu Comisia Europeană, (dar) acest lucru nu înseamnă că vrem să distrugem Europa, că vrem să părăsim Europa, că vrem să facem lucruri nebunești. Înseamnă pur și simplu să explicăm că apărarea interesului național este importantă pentru noi, ca și pentru francezi și germani.”, a spus ea.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *