Germania vrea să naționalizeze operațiunile gigantului rus Rosneft

Germania se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare a operaţiunilor germane ale Rosneft, inclusiv participaţia grupului rus la rafinăria Schwedt, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Berlinul a plasat sub tutelă activele germane ale Rosneft, inclusiv pachetul de 54,17% la rafinăria Schwedt de lângă Berlin, în septembrie 2022, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

De atunci, a prelungit de două ori mandatul de tutelă, cel mai recent în septembrie 2023, şi trebuie să ia o nouă decizie în martie, când expiră mandatul actual.

Ministerul Economiei se pregăteşte pentru o posibilă naţionalizare, iar grupul Rosneft din Rusia a fost invitat la o audiere pe această temă.

Guvernul federal speră de luni de zile că Rosneft îşi va vinde acţiunile din Schwedt pentru a asigura viitorul rafinăriei, a patra ca mărime din Germania.

”Suntem pe drumul cel bun cu Schwedt şi vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a menţine locurile de muncă şi pentru a asigura aprovizionarea în estul Germaniei”, a declarat Michael Kellner, un oficial al Ministerului Economiei.

Filialele germane ale gigantului rus Rosneft asigură aproximativ 12% din capacitatea de rafinare a țării.

De asemenea, Rosneft deține o participație de 54% la rafinăria din Schwedt, care asigură aprovizionarea cu produse petroliere a capitalei și a întregii regiuni din jurul Berlinului. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *