Germania vrea reforme radicale în UE: Fără drept de veto și fără comisari pentru fiecare țară

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a subliniat miercuri necesitatea unor reforme îndrăznețe în cadrul Uniunii Europene pe măsură ce aceasta se pregătește pentru extindere.

Propunerile acesteia includ eliminarea sistemului care acordă fiecărei dintre cele 27 de țări membre a Uniunii Europene câte un comisar, ceea ce ar putea genera îngrijorări în rândul statelor mai mici din UE. De asemenea, Baerbock a sugerat redistribuirea portofoliilor importante ale Comisiei între mai multe țări membre și modificarea regulii „unanimității” pentru a permite luarea unor decizii fără drept de veto în anumite domenii.

Aceste propuneri vin în contextul dezbaterilor privind extinderea Uniunii Europene, cu țări precum Ucraina și statele din Balcanii de Vest care doresc să adere.

Annalena Baerbock a subliniat importanța de a permite țărilor candidat la aderare să participe la întâlnirile Consiliului European înainte de a deveni membri cu drepturi depline, astfel încât să beneficieze de avantajele Uniunii Europene de la începutul procesului de aderare.

În plus, accesul la fondurile UE ar trebui să fie legat de respectarea statului de drept, și a pledat pentru o coordonare mai bună în cadrul departamentului de politică externă al UE și o politică externă europeană mai hotărâtă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *