Germania vrea extinderea UE și abolirea dreptului de veto al statelor membre

Către o Uniune Europeană cu 36 de țări?

Cancelarul german Olaf Scholz a promis luni, la Praga, să sprijine extinderea Uniunii Europene prin intrarea ţărilor din Balcanii Occidentali, a Ucrainei şi a Republicii Moldova şi chiar a Georgiei, şi a susţinut dispariţia regulii unanimităţii în luarea deciziilor la nivelul UE.

”Faptul că Uniunea Europeană continuă să se lărgească spre est este un avantaj pentru noi toţi”, a afirmat Scholz într-un discurs susținut la Universitatea Carolingiană din Praga, cu privire la viitorul Europei.

Liderul german a pledat, în această primă expunere a viziunii sale privind UE, pentru ”o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state, mult diferită de Uniunea noastră actuală”.

”În această Uniune lărgită, diferenţele între statele membre vor creşte în termeni de interese politice, putere economică sau sisteme sociale. Acolo unde astăzi este necesară unanimitatea (în sânul UE), riscul ca o singură ţară să le împiedice cu veto-ul său pe celelalte să avanseze creşte cu fiecare nou stat membru”, a explicat Olaf Scholz.

În acest context, el a propus o trecere graduală la luarea deciziilor cu majoritate în politica externă comună, dar şi în alte domenii, precum politica fiscală. Şeful executivului german şi-a reafirmat sprijinul pentru propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ”comunităţi politice europene”.

Subliniind ”dimensiunea geopolitică” a procesului de extindere a UE, el a afirmat că ”realpolitik trebuie să însemne implicarea prietenilor şi a partenerilor cu valori comune şi sprijinirea lor pentru a fi puternici în competiţia globală prin cooperare”.

În opinia sa, Europa trebuie să se opună ameninţării reprezentate de ”autocraţia neoimperialistă”. ”Chiar acum, ne întrebăm încă o dată unde va duce linia de divizare între această Europă liberă şi o autocraţie neoimperialistă în viitor. Am vorbit despre un punct de cotitură după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie. Atacul brutal asupra Ucrainei este astfel şi un atac asupra ordinii securităţii Europei”, a explicat cancelarul Scholz, potrivit Agerpres.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *