Germania se repoziționează față de China. Strategie în premieră

Guvernul Germaniei va prezenta azi prima strategie națională privind China, în efortul de a reduce dependența de Beijing. Strategia, așteptată cu nerăbdare de întreaga Europă, va arăta modul în care cea mai mare economie a UE se repoziționează față de China.

Scholz a subliniat importanța „reducerii riscurilor” din relația Germaniei cu China, pe care Berlinul o percepe ca un concurent și oponent strategic și care devine din ce în ce mai puternic.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că strategia va transmite un mesaj de precauție și determinare, subliniind că Germania nu este naivă în abordarea acestei situații. Aceasta a evidențiat importanța protejării rezilienței și securității proprii, reducând în același timp dependențele care pot pune în pericol pacea și libertatea.

De asemenea, pentru a asigura fluxul de tehnologie sunt luate în considerare reforme precum interdicțiile de export și controlul investițiilor de către întreprinderile germane care desfășoară afaceri în China.

Miercuri, organizația germană a industriei de inginerie, VDMA, a emis o declarație în care își detaliază poziția in legătură următoarea agendă guvernamentală.

Karl Haeusgen, președintele VDMA, a declarat că „nu trebuie să existe nicio interferență în afacerile de export sau izolarea de China”.

Pe lângă dezvoltarea planurilor de diversificare a piețelor și modificarea reglementărilor de export, organizația a declarat că anticipează strategia de menținere a instrumentelor actuale de promovare a exporturilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *