Germania sprijină candidatura Spaniei la președinția BEI

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi-a exprimat sprijinul pentru numirea ministrului spaniol al Economiei, Nadia Calvino, în postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

„Va fi un preşedinte foarte bun al Băncii Europene de Investiţii”, a spus Scholz la Malaga, în Spania, unde a participat la Congresul Socialiştilor Europeni.

Scholz a citat cooperarea sa strânsă cu Calvino, când amândoi au lucrat la proiecte fiscale internaţionale şi europene, cum ar fi introducerea pe plan global a taxei minime pentru corporaţii.

Negocierile la nivel european pentru găsirea noului preşedinte al BEI durează de mai multe luni.

Deşi Calvino, care în prezent este ministrul Economiei în Spania, este considerată favorită, un alt candidat cu şanse mari este Margrethe Vestager din Danemarca, fost comisar european al Concurenţei. Daniele Franco din Italia, Teresa Czerwinska din Polonia şi Thomas Ostros din Suedia concurează şi ei pentru postul care va deveni vacant în ianuarie 2024.

Ministrul belgian al Finanţelor, Vincent Van Peteghem, a spus declarat recent că punctul de vedere al statelor mari va fi crucial în stabilirea câştigătorului postului de preşedinte al BEI.

Pentru a deveni preşedinte al BEI, un candidat are nevoie de sprijinul a 18 state membre, care să reprezinte 68% din capitalul social al băncii.

Facebook

Comentarii

80 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *