Germania intervine pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a solicitat astăzi statelor membre ale Spațiului Schengen să accepte aderarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație. În cadrul unei conferințe de presă comună cu omoloaga sa din Bulgaria, Maria Gabriel, Baerbock a subliniat eforturile depuse de cele două țări pentru îndeplinirea condițiilor de aderare.

Cu excepția Austriei, care își menține opoziția, majoritatea statelor membre susțin aderarea, dar până acum nu există semne clare că aceasta se va întâmpla până la sfârșitul anului. Bulgaria și-a exprimat recunoștința față de sprijinul neechivoc al Germaniei în procesul de aderare și a subliniat importanța solidarității în contextul crizei ucrainene.

Cu privire la problema extinderii Uniunii Europene, Baerbock a evidențiat sprijinul Germaniei pentru țările candidate, inclusiv Ucraina, Moldova și Republica Macedonia de Nord. Totodată, Maria Gabriel a subliniat importanța integrării europene a țărilor candidate din Balcani și a exprimat sprijinul Bulgariei pentru aderarea acestora la UE.

Cele două țări au condamnat ferm atacurile teroriste ale grupării Hamas asupra Israelului și au exprimat susținerea pentru dreptul Israelului la autoapărare conform normelor dreptului internațional. De asemenea, au solicitat eliberarea imediată a ostaticilor, după ce gruparea islamistă a luat aproximativ 240 de persoane ostatici într-un atac din 7 octombrie, soldat cu 1.200 de victime.

Aderarea României la Spațiul Schengen este încă blocată de opoziția Austriei, iar Țările de Jos au rezerve și cu privire la Bulgaria. România a sugerat posibilitatea separării procesului de aderare al celor două țări. Baerbock a reiterat sprijinul Germaniei pentru extinderea Uniunii Europene și a apreciat eforturile țărilor candidate în acest sens.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *