Germania și Israel marchează 50 de ani de la atentatele de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972

Germania a organizat o ceremonie de marcare a 50 de ani de la atacurile de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 asupra sportivilor și membrilor echipei israeliene.

Președintele israelian Isaac Herzog și omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, au participat luni la comemorare și au depus o coroană de flori la locul masacrului. La ceremonie au participat, de asemenea, șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, și alți oficiali.

La 5 septembrie 1972, membrii echipei olimpice israeliene au fost luați ostatici în satul sportivilor de către grupul palestinian Septembrie Negru. Unsprezece israelieni, un polițist german, precum și cinci atacatori palestinieni au murit după un impas în satul olimpic și pe aerodromul Fuerstenfeldbruck din apropiere, în timp ce eforturile de salvare au degenerat în schimburi de focuri.

Jocurile au continuat în ciuda atacurilor, iar timp de aproape jumătate de secol CIO a ignorat apelurile familiilor victimelor pentru un act oficial de comemorare în cadrul unei ceremonii a Jocurilor Olimpice. În cele din urmă, CIO a ținut un moment de reculegere și a făcut o referire la victimele de la Munchen anul trecut, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokyo.

Ceremonia de comemorare a atacurilor a fost salutată de rudele victimelor și de guvernul israelian, dar comemorarea de luni a fost pusă în pericol de familiile care au amenințat că o vor boicota din cauza ofertei de despăgubire a Germaniei.

Guvernul german și familiile israeliene au convenit vineri asupra unei oferte de despăgubire în valoare totală de 28 de milioane de euro, guvernul federal contribuind cu 22,5 milioane de euro, în timp ce 5 milioane de euro vor proveni de la landul Bavaria, iar 500.000 de euro de la administrația din Munchen.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *