Germania respinge cererea Poloniei de despăgubiri pentru Al Doilea Război Mondial

Germania a respins cererea Varșoviei de a intra în discuții privind despăgubirea Poloniei pentru daunele cauzate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat marți Ministerul polonez de Externe. Berlinul consideră chestiunea închisă, potrivit ministerului.

Acesta a precizat că Polonia se va adresa acum Organizației Națiunilor Unite pentru a-și susține încercarea de a obține despăgubiri de 1200 miliarde de euro, suferite în timpul ocupației Germaniei naziste din 1939-1945.

„Potrivit guvernului german, cazul reparațiilor și al despăgubirilor pentru daunele de război rămâne închis”, a precizat ministerul într-un comunicat de presă. „Guvernul german nu intenționează să deschidă negocieri pe această temă.”

Polonia a fost devastată în cel de-Al Doilea Război Mondial, declanșat prin invazia germană. 40% din proprietatea culturală a Poloniei a fost distrusă, iar aproape 50% din teritoriul său a fost cedat Uniunii Sovietice după încheierea războiului.

Germania susține că despăgubirile au fost plătite națiunilor din blocul estic în anii de după război, în timp ce teritoriile pe care Polonia le-a pierdut în est, ca granițe, au fost compensate cu o parte din terenurile germane de dinainte de război. Berlinul a insistat că problema a fost închisă din cauza unei decizii luate în timpul perioadei comuniste, în urma căreia Varșovia a renunțat la cererea de despăgubiri.

Polonia susține că a încetat să mai ceară compensații la acea vreme din cauza presiunii Moscovei.

Marți, diplomații polonezi au înaintat cazul la ONU, solicitând organizației „cooperare și sprijin pentru ca Polonia să primească despăgubiri pentru daunele cauzate de agresiunea și ocupația germană”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *