Germania, mesaj către Elveția: Vrem tancurile voastre

Producătorul german de armament Rheinmetall vrea să cumpere o parte din vechile tancuri Leopard 2 ale Elveției pentru a compensa livrările către Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian al Apărării.

Elveția, care deține 96 de tancuri Leopard 2 nefolosite, ar trebui mai întâi să le scoată oficial din uz, o decizie care trebuie luată de Parlamentul elvețian, a declarat Lorenz Frischknecht, purtător de cuvânt al Departamentului elvețian al Apărării, Protecției Civile și Sportului (DDPS).

Potrivit POLITICO, propunerea germană nu ar încălca angajamentul de lungă durată al Elveției față de neutralitate. Statul alpin a fost recunoscută ca neutru încă din 1815.

În cazul în care tancurile fabricate în Germania sunt scoase din uz, „ar fi în principiu posibil, din punctul de vedere al forțelor armate, să se renunțe la un număr limitat de tancuri de luptă”, a declarat Frischknecht – atât timp cât țara sa păstrează suficiente tancuri pentru șase batalioane, pentru a-și satisface propriile nevoi militare.

În cererea trimisă guvernului elvețian la 23 februarie, autoritățile germane au dat asigurări că tancurile nu vor fi transferate în Ucraina, ci vor fi trimise în Germania „sau la un partener NATO sau UE”, pentru a „umple golurile” create de livrările de tancuri către Ucraina.

Facebook

Comentarii

45 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *