Germania va rata pragul NATO de 2% din PIB pentru apărare

Germania nu își va îndeplini angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru armată, a avertizat un important grup de cercetare economică.

Cea mai mare economie a Europei s-a angajat să își intensifice cheltuielile pentru a atinge obiectivul stabilit de NATO după mai mulți ani de zile în care a ratat acest prag.

Numind invazia rusă a Ucrainei din februarie un punct de cotitură istoric, cancelarul Olaf Scholz a declarat că există o nevoie clară „de a investi mult mai mult în securitatea țării noastre pentru a ne proteja libertatea și democrația”.

Deși Scholz a anunțat că guvernul german a decis să aloce 100 de miliarde de euro pentru investiții militare din bugetul pentru 2022, Institutul Economic German, un grup de cercetare economică din Köln, a apreciat că Berlinul nu va fi capabil să atingă pragul de referință de 2%.

Conform estimărilor, cheltuielile guvernamentale vor continua să scadă chiar sub ținta propusă, până în 2027. În acel moment, institutul a aproximat că fondul special va fi din păcate epuizat, iar cheltuielile pentru apărare vor scădea din nou la aproximativ 1,2% din PIB.

Grupul de analiză din Köln scrie că angajamentele politice – care exclud majorări sau reduceri de taxe în alte domenii – rămân prea restrictive pentru ca Germania să își îndeplinească angajamentele de cheltuieli de apărare.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *