Germania ia în calcul menținerea în funcțiune a centralelor nucleare

Germania ia în calcul prelungirea funcționării celor trei centrale nucleare, anunțul fiind făcut de cancelarul Olaf Scholz, în contextul îngrijorărilor privind o sistare completă a livrărilor de gaz rusesc.

În ciuda faptului că aceste trei centrale sunt relevante doar pentru producerea de energie electrică și, mai mult, doar pentru o mică parte din aceasta, cancelarul german a precizând că, totuși, prelungirea duratei lor de funcționare ar putea fi o măsură de analizat. Guvernul german va trebui să ia o decizie în această privință în următoarele săptămâni, pe baza unei noi expertize care se află acum în derulare, după ce, într-o primă evaluare, care a fost realizată în luna martie, specialiştii germani nu au recomandat prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare.

Extinderea duratei de funcționare a centralelor nucleare este o măsură intens dezbătută și în coaliția guvernamentală, deoarece ar fi o decizie care ar veni în contradicție cu dezideratele de mediu ale Germaniei, asumate de fostul guvern al Angelei Merkel prin închiderea tuturor centralelor nucleare, până la sfârșitul lui 2022. Cancelarul Olaf Scholz justifică, însă, menținerea în funcțiune a celor trei centrale nucleare prin faptul că trecerea la energia regenerabilă, care trebuie să înlocuiască energia nucleară și cărbunele, este un proces de durată, timp în care presiunile privind o sistare completă a gazelor rusești cresc.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Gazprom nu are motive să amâne returnarea turbinei pentru conducta Nord Stream 1, care a fost reparată în Canada, dar care de atunci a rămas blocată în Germania, scrie Reuters, potrivit Digi24. Cancelarul german s-a deplasat marți la fabrica Siemens din Muelheim an der Ruhr, unde a arătat că turbina este pe deplin funcțională și poate fi expediată oricând înapoi în Rusia, dar că Gazprom nu ar dori să preia livrarea acesteia.

Germania, care și-a redus dependența față de gazele rusești la 35%, față de 55%, anul trecut, primește cea mai mare parte a gazelor naturale prin conducta Nord Stream 1. De luna trecută, invocând probleme ale echipamentelor, care s-au adăugat celor la prima turbină, Gazprom a redus livrările la numai 20%. Statul german plănuiește să suplinească acest deficit prin achiziția de gaze lichefiate din SUA, prin repornirea centralelor pe cărbune și prin menținerea în funcțiune a centralelor sale nucleare.

Cele trei centrale nucleare germane aflate încă în funcțiune – în Bavaria, Saxonia Inferioară și Baden-Württemberg – asigură, în prezent 6%, din producția de energie electrică din Germania.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *