UE se va extinde în Balcani – ”O necesitate geopolitică”, pledează Germania

Într-un articol publicat astăzi pentru a marca 20 de ani de la valul de extindere al UE din 2004, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a vorbit despre „zonele gri”, politice și geografice, cu referire la Balcanii de Vest, atrăgând atenția că este nevoie de o integrare rapidă a acestora.

„Nu ne putem permite astfel de zone gri, dat fiind că, pentru preşedintele rus Vladimir Putin, ele sunt o invitaţie la amestec, la destabilizare”, a explicat ministrul german, citat de dpa și Agerpres.

„Ştim cel puţin de la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: extinderea UE astăzi este şi o necesitate geopolitică”, a punctat Baerbock.

În plus, la fel ca acum 20 de ani, milioane de europeni văd o oportunitate şi o promisiune de a deveni cetăţeni ai UE.

„Nu ne putem permite să avem încă o întreagă generaţie care lâncezeşte din nou în anticamera UE, aşa cum a fost cazul cu Balcanii de Vest”, a avertizat Baerbock.

„Nu trebuie să risipim ocazia de a ne face uniunea mai mare şi mai puternică – şi, prin aceasta, mai sigură”, a mai afirmat ea.

”Generaţia valului de extindere din 2004 a trebuit să îşi adune curajul pentru a nu fi clătinată de vânturi şi sloganuri populiste. Generaţia noastră are acum în faţă misiunea de a apăra şi consolida proiectul european de pace şi libertate, chiar dacă el costă o cantitate incredibilă de energie”, a subliniat Baerbock.

Potrivit ministrului german, pentru a reuşi în această întreprindere sunt necesare reforme, printre care mai puţine opţiuni de veto în Consiliul European.

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană a admis în rândurile sale Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Malta şi Cipru.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *