Germania prelungește funcționarea centralelor electrice pe cărbune

Germania a decis să prelungească funcționarea centralelor electrice pe bază de cărbune până la data de 31 martie 2024. Oficialii germani spun că utilizarea suplimentară a cărbunelui este menită să ajute la economisirea gazelor, relatează Reuters, potrivit Digi24.

Ministerul Economiei german a precizat că rezervele în reţea şi de aprovizionare sunt „importante pentru pregătirea viitoarei ierni. Folosirea suplimentară a cărbunelui pentru producerea de electricitate este menită să reducă utilizarea gazelor şi să ajute la economisirea gazelor”.

„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie să se folosească mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele electrice pe bază de cărbune vor trebui să fie folosite mai mult”, a explicat ministerul german al Economiei, săptămâna trecută, când a anunțat pentru prima dată această măsură, spunând atunci și că rețeaua de centrale pe cărbune a Germaniei urmează să fie recondiționată pentru a fi funcțională, pe termen scurt.

Coaliţia condusă de cancelarul Olaf Scholz a ajuns luna aceasta și la un acord pentru ca două dintre ultimele trei centrale nucleare din Germania să fie puse în rezervă pentru a fi disponibile şi dincolo de finalul acestui an, dacă situaţia o va cere.

Potrivit unor date statistice oficiale, în primul trimestru al acestui an energia nucleară a fost responsabilă pentru 6% din producţia de electricitate din Germania, comparativ cu 30% pentru energia electrică produsă din cărbune, 13% din gaze naturale şi aproape jumătate din resurse regenerabile.

Operaţiunile la centralele electrice pe bază de cărbune trebuiau să se încheie pe 30 aprilie 2023, dar au fost prelungite până în 31 martie 2024, cu aproape un an, în contextul implementării planurilor de urgenţă privind gazele, a informat Ministerul Economiei.

La începutul legislaturii, guvernul german își propusese să elimine treptat utilizarea cărbunelui, considerat foarte poluant, până în anul 2038.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *