Germania a activat joi nivelul de alertă al planului de urgență pentru aprovizionarea cu gaze, ca răspuns la scăderea livrărilor din Rusia.
Germania aplică „etapa de alarmă”
Măsura reprezintă cea mai recentă escaladare a conflictului dintre Europa și Moscova de la invazia rusă din Ucraina, care a scos la iveală dependența blocului comunitar de livrările de gaze rusești și a declanșat o căutare frenetică de surse alternative de energie. Decizia, anunțată de ministrul economiei, marchează o schimbare radicală, în special pentru Germania, care a cultivat legături energetice puternice cu Moscova încă din timpul Războiului Rece.
Scăderea fluxurilor de gaz a provocat avertismente în această săptămână cum că Germania ar putea intra în recesiune dacă livrările Rusiei s-ar opri complet. Indicele flash al S&P Global Purchasing Managers’ Index (PMI) a arătat joi că economia a pierdut din avânt în al doilea trimestru.
„Nu trebuie să ne păcălim singuri: Sistarea livrărilor de gaz este un atac economic împotriva noastră din partea președintelui rus Vladimir Putin. Este în mod evident o strategie a lui Putin de a crea insecuritate, de a crește prețurile și de a ne diviza ca societate.„, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.
Rusia neagă acuzațiile
Rusia a negat că reducerile de furnizare a gazului au fost premeditate, furnizorul de stat Gazprom dând vina pe o întârziere în returnarea echipamentelor reparate, cauzată de sancțiunile occidentale. În cadrul planului său de fază 2, Berlinul va oferi o linie de credit de 15 miliarde de euro pentru a umple instalațiile de stocare a gazelor. În plus, în această vară va fi lansat un model de licitație de gaze pentru a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească gazul.
Guvernul activează cea de-a doua „etapă de alarmă” a unui plan de urgență în trei etape atunci când constată un risc ridicat de penurie de aprovizionare pe termen lung. Teoretic, aceasta permite companiilor de utilități să transfere prețurile ridicate către industrie și gospodării, contribuind astfel la scăderea cererii.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Arhivă