Germania consolidează grupul NATO din Lituania

Primii soldaţi ai brigăzii germane au sosit duminică în Lituania, în acord cu promisiunea NATO de a consolida și mai mult flancul estic al alianței, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Unitatea de comandă a brigăzii, formată din 100 de soldaţi şi echipament militar, a sosit la Klaipeda cu feribotul de la Kiel (Germania) și va rămâne permanent în Lituania, au precizat forțele de apărare NATO.

Liderii participanţi la summitul NATO de la Madrid s-au angajat să desfăşoare forţe suplimentare puternice pe flancul estic, care se vor extinde de la grupurile de luptă existente la unităţi de dimensiunea unei brigăzi, dacă va fi necesar. Germania, care asigură comanda acestui grup creat în 2017, a promis atunci că îşi va consolida prezența militară în Lituania.

Lituania are frontieră comună cu enclava rusă Kaliningrad, dar şi cu Belarus. Cancelarul german Olaf Scholz a vizitat, la începutul lunii iunie, înaintea summitului NATO, soldații germani staționați la baza militară de la Rukla și a promis consolidarea apărării flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice.

Un înalt oficial militar german a declarat pentru AFP că primele exerciţii militare, la nivel de batalion, ar putea avea loc în luna octombrie, în Lituania.

„Angajamentul Germaniei este foarte important pentru ţara noastră. Ştim că este nevoie de mult efort, multă muncă pregătitoare, dar scopul nostru este să colaborăm îndeaproape. Suntem pregătiţi să asigurăm condiţii necesare pentru desfăşurare, trupe şi echipamente”, a declarat Arturas Radvilas, şeful forţelor terestre lituaniene.

Lituania găzduieşte, de asemenea, un batalion american rotativ, care a fost întărit după invazia din Ucraina, precum şi avioane de luptă ungare şi cehe, care participă la acțiuni de protejarea spațiului aerian al Lituaniei.

În 2017, patru grupuri tactice de luptă multinaţionale la nivel de batalion au fost desfăşurate în Lituania, Estonia, Letonia şi Polonia, sub conducerea Germaniei, Regatului Unit, Canadei şi Statelor Unite. După invadarea Ucrainei, ţările membre NATO au decis să înfiinţeze alte patru noi grupuri tactice de luptă – în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *