Germania ar putea evita recesiunea de iarnă

Economia germană a sfidat așteptările privind o contracție în ultimul trimestru al anului trecut, sugerând că ar putea evita o recesiune anticipată în timpul iernii, potrivit estimărilor inițiale ale biroului de statistică al țării.

Cea mai mare economie din zona euro a înregistrat o creștere anuală de 1,9% în 2022, depășind majoritatea așteptărilor de creștere de 1,8%. Estimările privind o stagnare în trimestrul al patrulea au sfidat previziunile privind o ușoară scădere.

„Întrebarea la care toată lumea vrea un răspuns cu aceste cifre principale este dacă economia intră acum într-o recesiune tehnică – implicată de o scădere de la un trimestru la altul a PIB-ului din trimestrul al patrulea – sau dacă o va evita, din nou, cu greu”, a declarat economistul Claus Vistesen de la Pantheon Macroeconomics. „Este dificil de spus, având în vedere că, până la urmă, încercăm să fixăm creșterea la câteva zecimi de punct procentual”.

Economia Germaniei s-a dovedit surprinzător de rezistentă, sfidând deja așteptările privind o contracție în al treilea trimestru al anului trecut. Datele economice recente au sporit speranțele că Germania ar putea ieși din actuala criză într-o formă mai bună decât se aștepta, având în vedere dependența sa de gazul rusesc pentru sectorul său industrial cheie.

Cele mai importante institute economice și-au îmbunătățit recent proiecțiile de creștere pentru Germania.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *