China, acționar la portul Hamburg – „O greșeală strategică gravă”

Guvernul german a decis să permită unei companii de stat chineze să cumpere o parte din unul dintre terminalele portului Hamburg, a anunțat marți presa locală.

Acest lucru se întâmplă la doar câteva zile după ce o investigație a posturilor NDR și WDR a dezvăluit cum cancelaria liderului german Olaf Scholz a încercat să impună acordul în ciuda îngrijorărilor mai multor ministere. Politicienii din Partidul Verzilor și din partidul liberal FDP și-au exprimat îngrijorarea cu privire la influența nejustificată a Chinei asupra infrastructurii.

Acum, ministerele guvernamentale au ajuns la o înțelegere: dacă va fi aprobată, aceasta va permite companiei chineze Cosco să cumpere doar 24,9% în loc de 35% din compania de transport maritim care administrează terminalul. În calitate de acționar minoritar, acest lucru ar împiedica Cosco să aibă un cuvânt oficial de spus în ceea ce privește strategia.

Cu toate acestea, Svenja Hahn, membră a grupului Renew Europe din Parlamentul European și a Partidului German al Democraților Liberi susține că acest compromis arată naivitatea Germaniei în relațiile cu China.

„Privit în ansamblu, rămâne o greșeală strategică gravă să plasezi părți din infrastructura critică în mâinile Chinei. La urma urmei, China a cumpărat succesiv porturi europene, dar exclude proprietatea străină asupra porturilor din propria țară”, a spus ea, potrivit Politico.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *