Germania a pus în funcțiune primele trenuri cu hidrogen

Germania a inaugurat prima linie feroviară din lume care funcţionează pe bază de hidrogen.

Cele 14 trenuri, produse de grupul francez Alstom, vor circula în landul Saxonia Inferioară, pe o linie de 100 de kilometri, care leagă oraşele Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde şi Buxtehude, la mică distanţă de Hamburg.

Concepute în Franţa, în oraşul Tarbes, şi asamblate la Salzgitter, în Germania, trenurile cu hidrogen – denumite Coradia iLint – au costat 93 de milioane de euro. Tehnologia folosită combină hidrogenul de la bord cu oxigenul din aer, prin intermediul unei pile de combustie instalate în tavan, care produce electricitatea necesară.

Grupul Alstom a anunțat că a semnat alte patru contracte pentru mai multe zeci de trenuri, în Germania, Franţa şi Italia. La rândul său, germanii de la Siemens dezvoltă un tren cu hidrogen, în colaborare cu Deutsche Bahn, estimat a intra în funcțiune în 2024.

Conform prognozelor, în 2035, 15%-20% din piaţa europeană regională va putea funcţiona cu hidrogen. Este vizat, într-o primă etapă, sectorul liniilor scurte regionale. Un tren regional din două funcţionează acum în Europa cu tehnologie diesel.

Ştefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *