Germania a marcat 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Germania a marcat, miercuri, 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului, cu acest prilej fiind organizat un eveniment la memorialul Bernauer Strasse, relatează dpa, potrivit Agerpres.

blank

Printre oficialii prezenţi s-au aflat primarul Berlinului, Franziska Giffey, senatorul Klaus Lederer şi ministrul Culturii, Claudia Roth.

Aproximativ 200 de elevi din Germania, Franţa şi Norvegia au depus trandafiri în jurul unor rămăşiţe din Zidul Berlinului, din care s-au păstrat şi porţiuni integre.

Evenimentul a inclus şi un spectacol al Corului Volny din Belarus care a fost format în august 2020 ca reacţie la represiunea din ţară.

blank

Pe 9 noiembrie 1989, după un val intens de plecări şi demonstraţii ale opoziţiei, conducerea RDG de atunci a deschis graniţele Germaniei de Est, inclusiv între Berlinul de Est şi cel de Vest. La mai puţin de un an, Germania a fost reunificată.

blank

Data de 9 noiembrie are legătură și cu alte două evenimente semnificative din istoria Germaniei. În 1918, a fost proclamată prima republică germană; în 1938 a fost Kristallnacht (Nopatea de Cristal) în care mii de sinagogi evreieşti şi alte instituţii au fost confiscate şi distruse, iar aproximativ 30.000 de evrei au fost duşi în lagăre de concentrare.

blank
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *