Georgienii continuă protestele împotriva legii privind „influenţa străină”

Miercuri, aproximativ 20.000 de georgieni au participat la proteste pentru a-și exprima opoziția față de un proiect de lege privind „influența străină”, echivalentul legii „agenților străini” din Rusia, conform informațiilor furnizate de AFP și citate de Agerpres.

Proiectul de lege, care a stârnit ample proteste încă de la începutul acestei săptămâni, a trecut de prima lectură primind susținerea deputaților din partidul de guvernământ Visul Georgian, în ciuda faptului că votul a fost boicotat de către opoziție.

Cu toate acestea, mai sunt necesare încă două lecturi, un proces care ar putea dura săptămâni, mai ales că președinta Salome Zourabichvili, cunoscută pentru orientarea sa pro-europeană, și-ar putea exercita dreptul de veto. Totuși, majoritatea parlamentară a partidului de guvernământ pare să fie suficientă pentru a trece de aceste obstacole.

Proiectul de lege este comparat cu o lege similară din Rusia, utilizată pentru a persecuta vocile disidente, ONG-urile și mass-media independente, iar criticii consideră că acesta reprezintă o amenințare la adresa apropierii Georgiei de Uniunea Europeană.

Miercuri seara, miile de protestatari s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, blocând principala arteră a capitalei, sub privirile atente a sute de polițiști.

Îngrijorările nu sunt doar locale. Atât Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderare, cât și Washingtonul, și-au exprimat preocupările legate de această lege. UE a solicitat renunțarea la acest proiect de lege, argumentând că el contravine programului de reformă necesar pentru aderarea la UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *