George Simion, az AUR elnöke: Nincs joguk európai bíróságoknak a romániai házasságok ügyében

Szerda reggel George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke erőteljes kijelentést tett, amely szerint „egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában” dönteni a Romániában kötött házasságokról. Simion hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja azokat az uniós államokat, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, de csak akkor, ha ezek a házasságok az adott állam területén fejtik ki hatásukat.

Az AUR elnöke egyúttal bírálta Cătălin Predoiu és Alina Gorghiu volt és jelenlegi liberális igazságügyi minisztereket, mivel nem védték meg Románia álláspontját ebben az ügyben. Simion rámutatott arra, hogy 2018-ban a családról szóló népszavazáson a románok egyértelműen kifejezték azt a véleményüket, hogy Romániában csak férfi és nő között köthető házasságok legyenek. Az AUR elnöke hozzátette, hogy 2024-től a pártja kormányon lesz, és az AUR határozottan úgy gondolja, hogy az európai bíróságoknak nincs helye a romániai házasságok ügyében való döntéshozatalban.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) idén május 23-án ítélte el Romániát, mivel az ország elutasítja az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerését. Az EJEB megállapította, hogy Románia megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkét, amely a családi és a magánélethez való jog tiszteletben tartását írja elő.

Az EJEB határozatában leszögezte, hogy Romániának kötelessége biztosítani az azonos neműek kapcsolatainak polgári jogi elismerését és megfelelő védelmét, még akkor is, ha bizonyos mérlegelési jogköre van a védelem formáját és típusát illetően. Az EJEB egyértelművé tette, hogy a román kormány az azonos neműek házasságával kapcsolatos érveivel nem írhatja felül a panaszosoknak a kapcsolatuk elismeréséhez fűződő jogi érdekét.

Augusztusban a román állam fellebbezett az EJEB Nagykamarájánál az ítélet ellen, de a Nagykamara bírái elutasították az óvást. Az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a román külügyminisztérium képviseli a román kormányt az ügyben.

Facebook

Comentarii

162 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *