Geoană: Discuțiile lui Viktor Orban la Moscova și Beijing nu afectează unitatea NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă demersurile premierului ungar, Viktor Orban, pot să afecteze unitatea NATO şi spriinul pentru Ucraina.

”Vom continua să mergem în direcţia susţinerii Ucrainei şi asigurării securităţii în lumea euroatlantică şi dincolo de lumea eroatlantică. Ceea ce face un aliat sau lider într-o dintr-un stat stat aliat în plan naţional, în plan individual nu angajează NATO, nu este o misiune care să aibă girul sau sancţiunea din partea aliaţilor”, a răspuns Mircea Geoană.

Acesta apreciază că este un subiect de natură politică pe care se discută, dar că, sub nici o formă, acest tip de demersuri, care sunt naţionale, „nu afectează unitatea (NATO), nu ne angajează în niciun fel”. ”Şi vom continua să fim intransigenţi faţă de Rusia”, a adăugat Mircea Geoană.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers, ieri, la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping, iar vineri a fost la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Comentând agenda summitului NATO de la Washington, Mircea Geoană a afirmat că se vor aborda mai multe subiecte, între care sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, dar şi situaţia generală de securitate şi întârirea apărării în zona Mării Negre.

De asemenea, Mircea Geoană a detaliat că se va discuta despre creşterea producţiei de apărare, în condințiile în care NATO are nevoie de o armată puternică. ”Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument”, apreciază secretarul general adjunct al Alianţei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *