Geert Wilders elsöprő győzelme Hollandiában elmélyíti az európai eurofóbia növekedésével kapcsolatos aggodalmakat

Orbán Viktor magyar miniszterelnök „igazi földrengésről” beszél, Marine Le Pen pedig új szövetségesnek örvend az Európai Unió ellen.

Váratlanul elsöprő győzelmet aratott Geert Wilders, a „holland Trumpként” is emlegetett jobboldali politikus az előrehozott parlamenti választásokon Hollandiában. Ezt a győzelmet követően az azonos politikai családhoz tartozó európai vezetők üdvözölték az eredményt, és az európai politikában bekövetkező küszöbön álló változások jelének tekintették az eredményt.

Orbán Viktor magyar nacionalista miniszterelnök „igazi földrengésnek” minősítette Wilders győzelmét, és hangsúlyozta, hogy „megérkezett a változás szele”. Franciaországban Marine Le Pen, a Nemzetgyűlés pártjának vezetője örült, hogy további szövetségese támadhat az Európai Unió működése ellen.

Az Európai Bizottság azonban nem mutatott aggodalmát, miközben a BBC elemzői arra figyelmeztetnek, hogy az eurofób minta egyre növekszik, és ezt figyelembe kell venni. Ha Wildersnek sikerül a kormányalakítása, még ha nehezen is talál partnereket, az Unió Ukrajna-barát politikája újabb nem szavazatot kaphat. A 27 EU-tagállam csúcstalálkozói számos kérdésben töredezettebbé és izgatottabbá válhatnak.

A volt amerikai elnökhöz hasonló retorikájáról ismert Geert Wilders azt állítja, hogy Hollandiát szeretné előtérbe helyezni, és „visszaadni az országot a hollandoknak”. Üzenete hasonló a „Make America Great Again”-hez és a szlogenhez: „Olaszország és az olaszok először!” Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, aki egy fasiszta gyökerű pártot vezet.

Wilders határozottan támogatja Hollandia Európai Unióból való kilépését, bár elismeri, hogy az ötlet nem népszerű a hollandok körében. Csatlakozik azokhoz a hangokhoz is, amelyek határozott megközelítést követelnek az EU migrációs és menekültügyi politikájában, valamint azokhoz, akik ellenzik Ukrajna katonai támogatását. Egy ilyen politikai platformmal Wilders jelentősen befolyásolhatja az európai politika irányvonalát a közeljövőben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *