Gazprom suspendă livrările de gaze prin Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a oprit, astăzi, fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Gazprom a anunţat la începutul lunii august că va întrerupe fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1 până sâmbătă, o pauză de trei zile fiind necesară pentru mentenanţa de rutină a unei staţii de compresoare. Singura turbină rămasă, care se află la staţia de compresoare Portovaia, ar avea nevoie acum de mentenanţă, susține Gazprom.

Gazprom a redus, în mai multe rânduri, debitul de gaz prin Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, cum ar fi repararea echipamentelor.

În luna iunie, volumul de gaz livrat prin conducta Nord Stream 1 a fost redus, pentru prima dată, Gazprom invocând că întârzie să primească o serie de echipamente care au fost trimise de Siemens Energy, pentru mentenanţă, la filiala sa din Canada. Ucraina s-a opus atunci returnării acestor turbine către Gazprom, susținând că gazoductele de pe teritoriul său pot transporta un volum suficient de gaz spre Germania, astfel încât să poată compensa scăderea livrărilor prin Nord Stream 1. În cele din urmă, Canada a luat decizia de a returna instalațiile pentru conducta Nord Stream 1.

Luna următoare, pe 11 iulie, însă, Gazprom a oprit complet conducta Nord Stream 1, pentru lucrări anuale de întreținere, programate să dureze zece zile. Măsura a stârnit îngrijorări legate de faptul că Federația Rusă ar putea să nu mai repornească livrările de gaze naturale, dar au fost reluate după încheierea perioadei de revizie.

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *