Gazprom oprește gazele Letoniei, în cea mai recentă reducere a livrărilor rusești către UE

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că a suspendat livrările de gaze către Letonia, ultima țară din UE care a luat o astfel de măsură pe fondul tensiunilor legate de Ucraina. Gazprom a acuzat Letonia că a încălcat condițiile de achiziție, dar nu a oferit detalii despre această presupusă încălcare.

Letonia se bazează pe Rusia vecină pentru importurile de gaze naturale, dar guvernul leton a declarat că nu se așteaptă ca măsura luată de Gazprom să aibă un impact major. Între timp, Ucraina afirmă că a ucis 170 de soldați ruși în ultimele 24 de ore. De asemenea, armata ucraineană a declarat că forțele sale au distrus două depozite de arme rusești în zona Kherson.

Gazprom a oprit livrarea de gaze către Letonia

Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești au stabilit probabil două poduri de pontoane și un sistem de feriboturi pentru a le permite să se realimenteze în Kherson, după ce rachetele ucrainene au avariat poduri cheie în ultimele zile. Statele UE acuză Rusia că a înarmat exporturile de gaze ca represalii la sancțiunile occidentale de mare anvergură impuse din cauza invaziei sale în Ucraina.

În Letonia, gazul reprezintă doar 27% din consumul de energie. Edijs Saicans, un înalt oficial leton din cadrul Ministerului leton al Economiei, citat de agenția de presă Reuters, a declarat că nu se așteaptă ca măsura luată sâmbătă de Gazprom să aibă un impact major. NATO a întărit forțele în Letonia și în vecinii săi baltici, Estonia și Lituania, deoarece regiunea este considerată de mult timp un potențial punct de focar cu Rusia.

Miercuri, Gazprom a redus drastic livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream, la aproximativ 20% din capacitatea sa. UE respinge cererea Rusiei ca statele membre să plătească pentru gazul Gazprom în ruble, nu în euro. UE spune că nu există nicio condiție contractuală pentru plățile în ruble.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *