Gazprom declară forță majoră în cazul unor livrări de gaze către Europa

Compania rusă Gazprom a declarat forță majoră în ceea ce privește livrările de gaze către Europa pentru cel puțin un client important, potrivit unei scrisori din partea Gazprom care va spori temerile europene legate de lipsa de combustibil.

Datată 14 iulie și văzută luni de Reuters, forța juridică a scrisorii este de a proteja Gazprom de plata de compensații pentru întreruperea livrărilor, dar riscă să escaladeze tensiunile dintre Rusia și Occident în legătură cu invazia din Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”. În scrisoare se arată că Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, nu și-a putut îndeplini obligațiile de aprovizionare din cauza unor circumstanțe „extraordinare”.

Gazprom sporește temerile europene legate de lipsa de combustibil

Aceasta a precizat că prevederea de forță majoră, invocată pentru a ridica o întreprindere de la obligațiile contractuale din cauza unor factori care nu pot fi controlați, a intrat în vigoare retroactiv de la livrările care au început din 14 iunie. O sursă comercială, care a cerut să nu fie identificată din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat că scrisoarea se referea la livrările prin conducta Nord Stream 1, o rută majoră de aprovizionare a Germaniei și nu numai.

Conducta Nord Stream 1 este închisă pentru întreținerea anuală, care ar trebui să se încheie la 21 iulie, dar unii dintre clienții europeni ai Gazprom sunt îngrijorați că livrările nu vor fi reluate. Unul dintre aceștia, grupul austriac de petrol și gaze OMV, a declarat luni că se așteaptă ca livrările de gaze din Rusia prin conducta Nord Stream 1 să fie reluate conform planului.

Chiar înainte ca Nord Stream să înceapă întreținerea pe 11 iulie, Gazprom a redus pe 14 iunie livrările prin conducta care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, invocând întârzierea unei turbine întreținute în Canada de furnizorul de echipamente Siemens Energy. Declarația de forță majoră a Gazprom este valabilă începând cu 14 iunie, ceea ce o exonerează de orice compensație pentru neajunsurile înregistrate de atunci.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii