Gazprom a anunțat o nouă reducere a livrărilor de gaze în Europa, prin conducta Nord Stream 1

O altă turbină a gazoductului Nord Stream 1 va fi oprită, miercuri, pentru noi lucrări de reparații, a anunțat luni Gazprom, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. Din cauza lucrărilor, livrările de gaze rusești prin această conductă către Europa vor coborî la doar 20% din capacitate.

Conducta funcţionează acum la 40% din capacitate și a fost repornită săptămâna trecută de Gazprom, după ce o altă turbină s-a defectat și a fost trimisă la reparații, la filiala Siemens Energy din Canada. Lucrările de reparații s-au suprapus atunci cu cele anuale de mentenanță, care au durat 10 zile și, pe durata cărora, livrările de gaze au fost sistate complet.

La repornire, Gazprom a invocat însă faptul că turbina nu a fost încă livrată de autoritățile canadiene, motiv pentru care livrările de gaze vor continua să fie tot reduse. La rândul lor, autoritățile canadiene au susținut că turbina a fost trimisă în timp util, în ciuda opoziției Ucrainei care a cerut ca reparațiile să fie supuse regimului sancțiunilor europene. Germania a confirmat, la rândul său, că Siemens Energy a primit echipamentul reparat, dar că nu poate fi expediat în Rusia, deoarece nu ar fi îndeplinite, încă, formalitățile de import de către Gazprom.

Gazoductul Nord Stream 1 este una dintre cele mai importante rute pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, iar reducerea capacității survine într-un moment critic în care țările europene se străduiesc să își asigure stocurile de energie, care trebuie să fie pline la 80%, până la 1 noiembrie, conform unui regulament al ComisieI Europene. Pentru a-și asigura aceste stocuri, executivul comunitar a venit în completare cu un plan de economisire a consumului de gaze, care ar urma să devină obligatoriu într-o situație de urgență, plan ce se discută chiar astăzi de statele europene, reunite în Consiliul UE al Energiei.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *