Gazoductul Nord Stream 1 a fost repornit

Gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a fost repornit astăzi, după cele 10 zile de lucrări de întreţinere, potrivit agenției germane de presă dpa, citată de Mediafax. Cu o zi în urmă, Gascade, compania care operează conducta, a precizat că a primit deja confirmări că livrările vor fi reluate. „Plecăm de la principiul că, în conformitate cu rezervările actuale, transportul de gaze via Nord Stream va fi reluat la nivelul la care era înaintea lucrărilor de mentenanţă, adică 40% din capacitate”, a informat Gascade, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, compania rusă Gazprom a raportat, astăzi, livrări la doar 30% din capacitatea gazoductului, potrivit şefului autorităţii de reglementare a reţelelor din Germania, Klaus Mueller.

La jumătatea lunii iunie, compania rusă de stat Gazprom a redus deja fluxul la 40% din capacitate, invocând probleme tehnice legate de echipamente. O turbină a fost trimisă la Siemens Energy din Canada pentru revizie şi nu ar fi putut să fie returnată din cauza sancţiunilor impuse. Canada a anunțat, în schimb, că echipamentele au fost trimise, luni, pe 18 iulie, cu avionul în Germania și ar urma să ajungă la Gazprom pe 24 iulie. La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, ieri, că turbina care ar urma să alimenteze o stație de comprimare a gazelor naturale se afla în tranzit, urmând să fie livrată în scurt timp.

În 2021, 55% din necesarul de gaze al Germaniei a fost asigurat prin importurile de gaze naturale din Rusia. În prezent, Germania mai importă de la Gazprom 35% din necesar, cea mai mare parte prin conducta Nord Stream 1.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii