Gazele fluorurate: Noi măsuri UE pentru reducerea emisiilor poluante

Parlamentul European votează azi Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind gazele fluorurate cu efect de seră. Gazele fluorurate au un efect de seră puternic, cu un efect de încălzire globală de până la 25 000 ori mai mare decât CO2. Drept urmare, UE vizează accelerarea reducerii treptate a utilizării hidrofluorocarburilor.

Pe lângă măsurile de a reduce emisiile de CO2, UE depune eforturi pentru a reduce și impactul altor gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, cum ar fi metanul, gazele fluorurate și compușii care epuizează stratul de ozon. Deși se află în atmosferă în cantități mai mici decât CO2, acestea pot încălzi semnificativ planeta.

Reducerile ambițioase ale emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră și a compușilor care epuizează stratul de ozon sunt obiectivele propunerii Comisiei Europene de a se promova utilizarea de înlocuitori siguri pentru gazele fluorurate cu efect de seră și punerea în aplicare a politicilor pentru a reduce producția sau scurgerile și emisiile legate de utilizarea acestora.

Ce sunt gazele fluorurate?

Gazele fluorurate sunt produse de om și pot fi găsite în articolele de uz casnic de zi cu zi, inclusiv aerosoli, solvenți, agenți de suflare a spumei, aparate de aer condiționat și pompe de căldură. Acestea contribuie la aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE.

Gazele fluorate au o prezență atmosferică mai mică decât CO2, dar au o capacitate mai mare de absorbție a energiei solare. Pentru a-și atinge obiectivul pentru 2050 de reducere a emisiilor la zero net, UE trebuie să își reducă emisiile.

Gazele fluorate sunt frecvent utilizate în locul substanțelor chimice care epuizează stratul de ozon, deoarece nu dăunează stratului de ozon din atmosferă.

Ce vor europarlamentarii?
  • Consolidarea noilor cerințe propuse de Comisie, care interzic introducerea pe piața unică a produselor care conțin gaze fluorurate
  • Eliminarea treptată a hidrofluorocarburilor – găsite în mod obișnuit în aparatele de aer condiționat și frigidere – până în 2050.
  • Consolidarea aplicării legii pentru a preveni comerțul ilegal și neconformitatea.
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *