Găsirea modalităților de a plăti pentru tranzitul înspre Kaliningrad este o sarcină pentru Moscova, nu pentru Vilnius

„Este sarcina Moscovei, nu a Vilniusului, să găsească modalități de a efectua plăți pentru serviciile legate de tranzitul către și dinspre exclava rusă Kaliningrad” a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, în timp ce băncile care operează în Lituania încearcă să clarifice dacă nu vor încălca sancțiunile internaționale prin gestionarea unor astfel de plăți.

„Lituania nu este responsabilă pentru a ajuta Federația Rusă să efectueze plăți pentru tranzit. Este responsabilitatea țării respective. Rusia trebuie să găsească modalități a executa aceste plăți”, a declarat acesta luni pentru LRT TV.

Ministrul a spus că au existat cazuri în care Rusia a făcut transferuri în numerar, deoarece băncile au refuzat să execute plăți. Acesta refuză să accepte că o astfel de soluție ar fi posibilă în cazul tranzitului înspre Kaliningrad.

„Nu știu, nu sunt sigur că s-ar putea face decontări pentru tranzit în numerar. Spun doar că anumite modalități se găsesc uneori cu o abordare creativă”, a spus Landsbergis.

„Nu voi acționa ca un consilier pentru Federația Rusă. Este responsabilitatea lor”, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat la sfârșitul lunii iulie că a primit o notă diplomatică de la delegatul Rusiei în Lituania, Serghei Ryabokon, cu privire la posibila suspendare a acordurilor de tranzit pentru Kaliningrad.

Diplomatul rus a declarat pentru postul de televiziune rusesc Rossiya 24 că operatorii din Rusia care utilizează serviciile companiei de căi ferate de stat a Lituaniei sunt obligați să plătească pentru transportul de marfă, adăugând că Vilnius a deturnat toate aceste plăți prin singura bancă, Šiaulių Bankas. Banca urmează să suspende toate operațiunile cu Rusia din septembrie.

Banca a declarat că în prezent consultă autoritățile competente cu scopul de a clarifica situația.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *