G7 vrea să strângă 600 de miliarde de dolari pentru a contracara un proiect al Chinei

Liderii G7 s-au angajat duminică să strângă 600 de miliarde de dolari din fonduri publice și private în cinci ani pentru a finanța infrastructura necesară în țările în curs de dezvoltare și pentru a contracara proiectul mai vechi al Chinei, proiectul „Belt and Road”, în valoare de mai multe miliarde de dolari.

G7 vrea să strângă 600 de miliarde de dolari pentru infrastructură

Președintele american Joe Biden și alți lideri G7 au relansat noul „Parteneriat pentru infrastructură și investiții globale” cu ocazia reuniunii lor anuale care are loc anul acesta la Schloss Elmau, în sudul Germaniei. Biden a declarat că Statele Unite vor mobiliza 200 de miliarde de dolari sub formă de granturi, fonduri federale și investiții private pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini proiecte în țările cu venituri mici și mijlocii care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea sănătății globale, a echității de gen și a infrastructurii digitale.

„Vreau să fiu clar. Nu este vorba de ajutor sau de caritate. Este o investiție care va aduce beneficii pentru toată lumea”, a declarat Biden, adăugând că aceasta va permite țărilor „să vadă beneficiile concrete ale parteneriatului cu democrațiile”.

Biden a spus că sute de miliarde de dolari suplimentari ar putea proveni de la băncile multilaterale de dezvoltare, instituțiile financiare de dezvoltare, fondurile suverane de investiții și altele. De asemenea, Europa va mobiliza 300 de miliarde de euro pentru această inițiativă în aceeași perioadă, pentru a construi o alternativă sustenabilă la schema Inițiativei „Belt and Road” a Chinei, lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul reuniunii.

Țările europene susțin proiectul

Liderii Italiei, Canadei și Japoniei au vorbit, de asemenea, despre planurile lor, dintre care unele au fost deja anunțate separat. Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson nu au fost prezenți, dar țările lor participă și ele.

Planul de investiții al Chinei implică dezvoltarea și programe în peste 100 de țări, cu scopul de a crea o versiune modernă a străvechii rute comerciale a Silk Road din Asia spre Europa. Oficialii Casei Albe au declarat că planul a oferit puține beneficii tangibile pentru multe țări în curs de dezvoltare. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a apărat istoricul BRI atunci când i s-a cerut un comentariu în cadrul unei ședințe zilnice de luni la Beijing.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Pixabay

Facebook

Comentarii