G7 se angajează să sprijine și mai mult apărarea aeriană a Ucrainei

Miniştrii de externe ai statelor din G7 s-au angajat, astăzi, „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP și Agerpres.

În comunicatul lor final, publicat la încheierea reuniunii, ei afirmă de asemenea că examinează „toate opţiunile posibile” pentru a utiliza activele ruse îngheţate pentru a ajuta Kievul, înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din G7, din iunie.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, i-a îndemnat pe miniștrii G7 să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că trimite Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot.

„Ne exprimăm angajamentul de a întări mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei”, afirmă miniştrii de externe ai statelor G7 în comunicatul lor. „Lucrăm de asemenea cu partenerii noştri în acest scop”, adaugă ei.

G7 este format din SUA, Japonia, Canada, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Italia, iar aceasta din urmă prezidează anul acesta grupul.

Şeful diplomaţiei britanice David Cameron a îndemnat, joi, la găsirea unor moduri „creative” de utilizare a activelor ruse îngheţate în străinătate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Aceste declaraţii au intervenit în condiţiile în care, în SUA şi Europa, se înmulţesc îndemnurile de a înfiinţa un fond pentru Ucraina utilizând miliarde de dolari din activele ruse îngheţate în Occident.

Dobânzile pentru cele circa 200 de miliarde de euro active ruse, îngheţate în UE, ar fi între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *