Plafonarea prețului pentru petrolul rusesc intră în vigoare azi

Plafonul impus de G7 prețului petrolului rusesc a intrat în vigoare luni. Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina. Rusia a anunțat că nu va respecta măsura, chiar dacă va trebui să își reducă producția.

Țările G7 și Australia au convenit vineri asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, după ce membrii Uniunii Europene au reușit să treacă peste opoziția Poloniei. Măsura are scopul principal de a le oferi țărilor terțe opțiunea de a cumpăra în continuare petrol dacă tranzacția va avea valoarea plafonului stabilit.

Expedierea se va face către țările terțe utilizând cisterne G7 și UE, companii de asigurări și instituții de credit, numai dacă mărfurile sunt cumpărate la sau sub plafonul de 60 de dolari pe baril.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea unui plafon la acest nivel, în timp ce vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că acest lucru este o interferență grosolană, care contrazice regulile comerțului liber.

„Lucrăm la mecanisme care să interzică utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața”, a declarat Novak, oficialul guvernului rus responsabil cu petrolul, gazele, energia atomică și cărbune.

Întrucât Uniunea Europeană a evitat deja o mare parte din petrolul rusesc în ultimele șase luni, iar Rusia și-a vândut o mare parte din țiței la un preț extrem de redus, rămâne neclar cât de mare va fi lovitura embargoului petrolului și plafonului de preț pentru „bugetul” de război al Kremlinului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *