G7 plănuiește plafonarea prețului pentru petrolul rusesc

G7 se pregătește să anunțe un plafon de preț pentru petrolul rusesc și vizează un preț de 65-70 de dolari pe baril, potrivit unor surse familiare cu negocierile. Potrivit POLITICO, ambasadorii UE discută astăzi propunerea, deoarece trebuie să semneze planul cât mai curând posibil.

Embargoul UE asupra petrolului rusesc intră în vigoare la 5 decembrie.

Nivelul plafonului propus este mult mai mare decât costurile de producție rusești și, de asemenea, mai mare decât ceea ce a sugerat anterior secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, care a fost de aproximativ 60 de dolari pe baril.

La reuniunea ambasadorilor UE, Polonia și Ungaria au ridicat obiecții față de planurile de plafonare a prețurilor, potrivit celor două persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului. Varșovia indicase anterior că dorea ca plafonul să fie mai aproape de 20 de dolari pe baril, ceea ce l-ar apropia de costurile de producție ale petrolului rusesc și, astfel, ar aduce mai multe prejudicii fondului de război al Kremlinului.

Polonia dorește, de asemenea, ca plafonul să fie însoțit de un nou pachet de sancțiuni, după cum a relatat anterior POLITICO. Discuțiile privind plafonarea prețului la petrol continuă miercuri după-amiază.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *