G7 analizează plafoanele prețurilor la energie din Rusia și caută soluții împotriva foametei

Liderii G7 au convenit să studieze introducerea unor plafoane de preț la nivel mondial pentru importurile de energie rusească, pentru a reduce capacitatea Moscovei de a finanța invazia Ucrainei, și să contribuie cu până la 5 miliarde de dolari pentru a rezolva problema insecurității alimentare la nivel mondial, au declarat marți oficiali.

G7 studiază plafoanele prețurilor la energie din Rusia

Războiul din Ucraina și consecințele economice dramatice ale acestuia, în special inflația în creștere a alimentelor și a energiei, au dominat summitul din acest an al grupului de democrații bogate, desfășurat într-o stațiune din Alpii bavarezi. Uniunea Europeană va explora împreună cu partenerii internaționali modalitățile de a reduce prețurile la energie ale Rusiei, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafoane temporare ale prețurilor de import, se arată într-o secțiune a comunicatului final al G7 Oficialii au precizat că aceasta se referă atât la petrol, cât și la gaze.

G7 a dezbătut plafoanele de preț ca modalitate de a împiedica Moscova să profite de pe urma invaziei sale în Ucraina, care a crescut puternic prețurile la energie, amortizând impactul măsurilor occidentale de reducere a importurilor de petrol și gaze rusești. Veniturile din exportul de petrol rusesc au crescut în luna mai, chiar dacă volumul exporturilor a scăzut, a declarat Agenția Internațională pentru Energie în raportul său lunar din iunie

O plafonare a prețului pe care alte țări îl plătesc Rusiei pentru petrol ar restrânge „resursele pe care președintele rus Vladimir Putin le are pentru a purta războaie și, în al doilea rând, ar crește stabilitatea și securitatea aprovizionării pe piețele globale de petrol”, a declarat marți un înalt oficial al administrației americane.

Italia, a cărei economie este dependentă de energia rusă, a făcut presiuni pentru a extinde plafonul de preț la gaz. Săptămâna trecută, premierul italian Mario Draghi a avertizat asupra necesității de a aborda problema prețurilor la energie pentru a limita inflația și a declarat că principala obiecție a colegilor europeni față de plafonarea prețului la gaze este teama că Rusia ar putea reduce și mai mult livrările.

Liderii vor să strângă 5 miliarde de dolari pentru a combate foametea

De asemenea, G7 se va angaja să aloce până la 5 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea securității alimentare la nivel mondial, a declarat înaltul oficial american, iar Statele Unite vor furniza mai mult de jumătate din această sumă, care va fi destinată eforturilor de combatere a foametei în 47 de țări și finanțării organizațiilor regionale. G7 încearcă să mobilizeze țările emergente, multe dintre ele având legături strânse cu Rusia, pentru a se opune invaziei lui Putin în Ucraina, și a invitat la summit cinci mari democrații cu venituri medii și mici pentru a le convinge.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii