Franța susține aderarea Ucrainei la NATO

Reuniunea Consiliului de Apărare al NATO de la Palatul Elysée aduce schimbari în ceea ce privește aderarea Kievului la Alianță. Franța favorizează acum aderarea Ucrainei ca mijloc de soluționare a conflictului și de facilitare a negocierilor cu Moscova.

Această schimbare aliniază Franța cu țările din Europa Centrală, precum Polonia, care pledează cu fermitate pentru aderarea Ucrainei la NATO. Discuțiile au inclus și posibilitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană pentru a oferi garanții de securitate suplimentare.

În cadrul summitului de la București din 2008, Franța și Germania s-au opus aderării rapide a Ucrainei la NATO, datorită îngrijorărilor invocate de Rusia. Cu toate acestea, peisajul geopolitic actual necesită acordarea de „garanții de securitate” pentru Ucraina și un efort suplimentar pentru asigurarea acestora. Un alt motiv aflat la baza acestei revizuiri sunt progresele limitate ale Ucrainei în domeniul militar și dificultățile întâmpinate în recuperarea teritoriilor ocupate.

Sprijinul militar occidental pentru Ucraina este în creștere, iar guvernul de la Paris ia în considerare furnizarea de rachete ghidate aer-sol Ucrainei. În cazul în care NATO nu oferă o cale clară pentru aderarea Ucrainei, unele țări din Europa de Est iau în considerare trimiterea de trupe terestre individual.

Viitorul summit NATO va aduce mai multă claritate în privința aderării Ucrainei și a sprijinului oferit de aliații săi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *