Franţa şi UE sprijină Ucraina ”pe termen lung” – mesajul Parisului pentru emisarul chinez

Franţa şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina „pe termen lung” şi „în toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marţi, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluţionare politică a conflictului ruso-ucrainean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul francez de Externe, prin directorul său general pentru afaceri politice şi de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat a salutat „reluarea dialogului dintre China şi Ucraina” și a reamintit că Kievul „îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt „hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre „rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina. El a stat două zile la Kiev şi una în Polonia înainte de a vizita Franţa. Ulterior, diplomatul urmează să se deplaseze în Germania şi Rusia.

China s-a declarat neutră în conflictul dintre Ucraina şi Rusia şi a fost criticată pentru că a refuzat să condamne invazia rusă.

Vineri, viceministrul polonez de externe Wojciech Gerwel şi-a „exprimat speranţa că China (…) va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu noi promisiuni de arme occidentale, şi ţările europene speră că Beijingul îşi va folosi influenţa asupra Moscovei pentru a contribui la încheierea războiului.

Ucraina nu va accepta „nicio propunere care să implice pierderea teritoriilor sale sau îngheţarea conflictului”, a făcut cunoscut miercuri Kievul după ce şeful diplomaţiei sale, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu Li Hui.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *