Franța și Germania, controversă pe tema contribuției pentru Ucraina

Franţa a livrat Ucrainei echipamente militare în valoare totală de 2,6 miliarde de euro din 2022 încoace, susține ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu, scrie Agerpres.

Precizările acestuia au loc în contextul în care Kiel Institute – institut de cercetare german – a plasat Franța pe locul 16 în clasamentul său. Potrivit institutului, Franța ar fi promis doar 640 de milioane de euro ajutor militar, comparativ cu 17,7 miliarde de euro de partea germană.

Datele institutului german se opresc, însă, la data de 15 ianuarie.

Potrivit ministrului francez al apărării, contribuția franceză este, în realitate, mult mai mare. În afară de cele 2,615 miliarde de euro echipamente livrate deja, urmează alte 3 miliarde promise pentru 2024 – printr-un acord de securitate semnat la Paris, pe 16 februarie.

În plus, Franţa contribuie cu 1,2 miliarde de euro și la Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), creată de Bruxelles pentru a finanţa furnizările de arme către Ucraina şi misiunile în străinătate.

Parisul reproşează Kiel Institute că nu ţine cont de acest aport în clasamentul său şi nici nu valorizează faptul că Franţa livrează „capacităţi complete”, adică echipamente cu muniţiile lor, întreţinere şi formare.

Potrivit ministrului francez, Kiel Institute pune pe acelaşi plan și armamente diferite, de exemplu rachetele cu rază de acţiune lungă precum StormShadow livrate de Franţa, şi cele cu rază de acţiune scurtă furnizate de Berlin.

Mai mult, Franța amintește că Germania refuză până la ora actuală să furnizeze Ucrainei rachete Taurus (cu rază lungă), care ar putea să schimbe situaţia pe front.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *