Franța și Germania condamnă prima execuție în Iran a unui protestatar

Franța și Germania au condamnat cu fermitate prima execuție în Iran a unui protestatar implicat în demonstrațiile antiguvernamentale la nivel național. Mohsen Shekari a fost acuzat că a blocat o stradă și a atacat un membru al forțelor de securitate din Teheran, potrivit presei de stat iraniene. El a fost spânzurat joi dimineață.

„Inumanitatea regimului iranian nu cunoaște limite”, a declarat pe Twitter ministrul german de externe Annalena Baerbock. Parisul a semnalat, de asemenea, „cea mai fermă condamnare” a sa. „#MoshenShekari a fost condamnat și executat printr-o procedură sumară perfidă pentru că nu a fost de acord cu regimul. Dar amenințarea cu execuția nu va înăbuși dorința de libertate a oamenilor”, a spus Baerbock.

Pentru Franța, „această execuție se adaugă altor încălcări grave și inacceptabile”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Anne-Claire Legendre, în cadrul unei conferințe de presă. „Reamintim atașamentul nostru cel mai ferm față de dreptul la proteste pașnice”, a adăugat ea, subliniind că aspirațiile manifestanților „sunt legitime și trebuie să fie ascultate”.

Se crede că execuția de joi din Iran este prima de la începutul protestelor din țară. Demonstrațiile au fost declanșate de moartea, în septembrie, a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după ce a fost arestată de poliție pentru că a încălcat codurile islamice stricte de îmbrăcăminte.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *