Franța și-a rechemat ambasadorul din Burkina Faso

Franța a anunțat joi că își va rechema ambasadorul din Burkina Faso, la o zi după ce a acceptat cererile juntei aflate la guvernare de a-și retrage trupele din fosta colonie franceză.

„În contextul ultimelor evoluții din Burkina Faso, am decis să-l rechemăm pe ambasadorul nostru la Paris pentru consultări cu privire la starea și perspectivele relațiilor noastre bilaterale”, a transmis Ministerul de Externe al Franței într-un comunicat.

Burkina a declarat luni că i-a cerut Franţei să-şi retragă, în termen de o lună, contingentul său de aproximativ 400 de militari staţionaţi în prezent în ţară. Miercuri oficialii francezi au declarat că au acceptat cererile juntei.

Acest lucru a marcat cea mai recentă reducere a prezenței militare a Franței în Africa, după ce junta din Mali a insistat, de asemenea, ca trupele franceze să fie retrase.

Atât Mali, cât și Burkina Faso au rupt relațiile cu Parisul după ce o lovitură de stat a adus la putere o juntă militară, iar prezența franceză a devenit din ce în ce mai nepopulară în rândul publicului.

Îngrijorările pentru cele două state cresc deoarece activitatea jihadistă continuă, iar influența tot mai mare a Rusiei se face simțită, în special prin prezența mercenarilor din Grupul Wagner condus de un aliat al președintelui Vladimir Putin.

Burkina este una dintre cele mai sărace și mai volatile țări din Africa

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *