Franța: Grevă decisivă împotriva reformei pensiilor

Franța se pregătește pentru o confruntare majoră marți împotriva reformei pensiilor, în timp ce adoptarea proiectului de lege aspru contestat se apropie de final.

Sindicatele și partidele de stânga au făcut apel la lucrători să „paralizeze Franța”, pentru ceea ce ar putea fi cea mai amplă acțiune de grevă împotriva planurilor guvernului de a crește vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani. Se așteaptă ca grevele să afecteze sectoare precum școlile, aeroporturile, centralele energetice și rafinăriile, cu posibile perturbări semnificative ale transportului public și ale aprovizionării cu combustibil.

Am spus întotdeauna că vom intra într-o viteză mai mare dacă va fi necesar. Acesta va fi cazul marți”, a declarat duminică pentru Le Journal du Dimanche Philippe Martinez, șeful sindicatului dur CGT. Sindicatul de stânga CGT, cel mai mare sindicat din țară, a făcut apel la „grèves reconductibles” sau greve continue, menite să oprească economia pentru a forța guvernul să renunțe la reformă.

Apeluri similare au venit și din partea partidelor de stânga, liderul mișcării de stânga „Franța neînduplecată”, Jean-Luc Mélenchon, îndemnându-i pe studenți să „blocheze tot ce ei pot”. Grevele de marți urmează altor proteste de o zi care au început în ianuarie împotriva reformei nepopulare.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a declarat că protestul ar putea provoca „o catastrofă ecologică, agricolă, sanitară și chiar umană în câteva luni”. Proiectul de lege privind pensiile este dezbătut în prezent în Senatul francez, iar legislatorii din ambele camere ale parlamentului ar trebui să finalizeze discuțiile până la sfârșitul lunii martie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *