Franța se pregăteşte de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, potrivit Digi24. Franța depinde, în proporție de 17% de gazul importat din Federația Rusă, un procent redus în comparație cu alte țări. Întreruperea gazelor de către Rusia ar fi problematică, însă, în acest moment, spun autoritățile franceze, deoarece multe reactoare nucleare, pe care se bazează sistemul energetic francez, sunt închise pentru lucrări de mentenanţă – producţia la 29 dintre cele 56 de reactoare din parcul EDF fiind oprită.
„Cred că o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti este o posibilitate reală şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a afirmat ministrul francez, Bruno Le Maire, în marja conferinţei economice care are loc în Aix-En-Provence, în sudul Franţei.
Ca o primă măsură, Franța ia în calcul reducerea consumului de către gospodării şi companii, apoi construirea unei instalaţii plutitoare pentru regazificarea livrărilor de gaze naturale lichide din străinătate. De asemenea, guvernul francez intenționează să naționalizeze EDF (statul francez deține 87% din acțiuni), principalul operator de utilități în domeniul energiei și să construiască mai multe reactoare nucleare, a anunțat premierul Franţei, Elisabeth Borne, în Parlament, la mijlocul săptămânii trecute.
Marile companii de electricitate din Franța – Engie, EDF și TotalEnergies – au cerut, pe 27 iunie, atât populației, cât și întreprinderilor să limiteze consumul de energie, pentru a preîntâmpina, astfel, o criză energetică. În plus, marile companii din Franța iau în calcul să facă trecerea de la gaze naturale la petrol și chiar la cărbune, în ciuda faptului că acest combustibil este foarte poluant.
La mijlocul lunii iunie, Franța reușise să asigure, în proporție de 59%, gazele naturale în centrele de stocare.
Cea mai mare pondere în energia Franței o reprezintă, însă, energia nucleară. Cele 56 de reactoare nucleare în funcțiune au produs, în 2019, 71% din energia țării, Franța fiind, totodată, și cel mai mare productor de energie nucleară din Uniunea Europeană – 52% din producția totală de energie nucleară a blocului comunitar, în 2020.
Laura Groșereanu