Franța: Rusia folosește aprovizionarea cu gaze ca „armă de război”

Franța a acuzat marți Rusia că folosește aprovizionarea cu energie ca pe „o armă de război”, în timp ce gigantul rus Gazprom a redus livrările către una dintre principalele companii franceze de utilități și se pregătește să oprească fluxurile de-a lungul principalei conducte către Germania.

Guvernele europene încearcă să găsească un răspuns la creșterea vertiginoasă a costurilor energetice pentru întreprinderi și gospodării și să găsească alternative la aprovizionarea rusă pentru stocurile de iarnă. Națiunile occidentale se tem că Moscova crește prețul gazelor pentru a încerca să le slăbească hotărârea de a se opune invaziei sale în Ucraina, o tactică pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit-o luni terorism economic. Moscova neagă că ar face acest lucru.

Gazoductul Nord Stream 1, principala conductă de transport a gazului rusesc către Europa, a devenit un punct sensibil în războiul economic dintre Moscova și Bruxelles. Europa este deja anunțată că livrările vor fi reduse, deoarece Gazprom va închide Nord Stream 1 de miercuri până vineri pentru întreținere. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că problemele tehnologice cauzate de sancțiunile occidentale sunt singurele care stau în calea furnizării de gaze prin Nord Stream 1.

Franța acuză Rusia în ceea ce privește criza gazelor

Însă ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, a declarat marți: „Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca pe o armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu al unei întreruperi complete a livrărilor”.

Ea vorbea la radio France Inter după ce compania franceză de utilități Engie a declarat că va primi mai puțin gaz de la Gazprom începând de marți din cauza unei dispute contractuale nespecificate. Rusia a pompat gaze prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate și există temeri că întreruperea din această săptămână ar putea fi prelungită.

„Există garanții că, în afară de problemele tehnologice cauzate de sancțiuni, nimic nu împiedică livrările”, a declarat Peskov, de la Kremlin, întrebat dacă există garanții că Gazprom va relua fluxurile de gaze prin Nord Stream 1.

Miniștrii europeni ai energiei vor avea o reuniune de urgență pe 9 septembrie pentru a discuta despre criză.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *