Franța plănuiește să majoreze vârsta de pensionare

Reforma pensiilor urmărește să îndeplinească o promisiune electorală făcută de președintele francez Emmanuel Macron în 2017. Acesta a abandonat o încercare anterioară de a reforma sistemul de pensii în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19.

Guvernul francez a declarat marți că va crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030. Anunțul a fost făcut de Premierul francez Elisabeth Borne în cadrul unei conferințe de presă la Paris.

Borne a apărat reforma, catalogând-o drept „o modalitate de echilibrare fiscală a sistemului de pensii al țării”.

„Sunt foarte conștientă că schimbarea sistemului nostru de pensii ridică întrebări și temeri în rândul francezilor”, a spus Borne în cadrul conferinței de presă. „Astăzi, prezentăm un proiect de echilibrare a sistemului nostru de pensii, un proiect echitabil”.

Modificările propuse au stârnit un val de furie în rândul sindicatelor, care au promis greve de la începutul săptămânii viitoare.

Guvernul francez a susținut că oamenii trăiesc mai mult decât înainte, ceea ce înseamnă că cetățenii vor trebui să lucreze mai mult pentru a menține sistemul național de pensii pe linia de plutire.

Acesta a reamintit, de asemenea, că regulile sale de pensionare sunt mult mai generoase decât majoritatea economiilor dezvoltate din Europa.

În Germania, pensionarea este posibilă de la vârsta de 65 de ani, iar guvernul intenționează să o majoreze la 67 de ani până în 2029.

Vârsta de pensionare este, de asemenea, de 65 de ani în țări europene precum Suedia, Luxemburg și Slovenia; iar alte țări precum Italia, Norvegia, Grecia și Danemarca încep să ofere o pensie de stat la vârsta de 67 de ani.

Facebook

Comentarii