Franța, Italia și Spania doresc ca firmele Big Tech să finanțeze parțial infrastructura de telecomunicații a UE

Franța, Italia și Spania își intensifică presiunea asupra Comisiei Europene pentru a elabora o legislație care să se asigure că firmele Big Tech vor finanța parțial infrastructura de telecomunicații din Uniune.

Autoritățile de reglementare din UE au declarat în mai că analizează întrebarea dacă Google, Meta și Netflix (NFLX.O) ai giganților tehnologici Alphabet (GOOGL.O) ar trebui să suporte unele dintre costurile de modernizare a rețelelor de telecomunicații.

Într-un document comun, a cărui copie a fost trimisă către Reuters, cele trei guverne au declarat că cei mai mari șase furnizori de conținut reprezintă în momentul de față aproximativ 55% din traficul total de internet din UE.

„Acest lucru generează costuri enorme pentru operatorii de telecomunicații europeni în ceea ce privește infrastructura de telecomunicații care investesc deja enorm în cele mai costisitoare părți ale rețelelor cu 5G și Fiber-To-The-Home”, se arată în document.

În documentul menționat, cele trei țări au cerut ca rețelele europene de telecomunicații și marii furnizori de conținut online să plătească cote echitabile din costurile rețelei.

„Solicităm o propunere legislativă… prin care să ne asigurăm că toți actorii de pe piață contribuie la costurile infrastructurii digitale”, se arată în document.

Potrivit unui studiu publicat de grupul de lobby pentru telecomunicații ETNO la începutul acestui an, o contribuție anuală de 20 de miliarde de euro la costurile rețelei de către giganții tehnologici ar putea oferi un impuls de 72 de miliarde de euro economiei UE.

Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile digitale au avertizat că faptul că Big Tech va trebui să plătească pentru aceste rețele ar putea amenința regulile UE de neutralitate a rețelei.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *