Franța invită Rusia, nu și pe Putin, la aniversarea Debarcării din Normandia

Franța a invitat Rusia, dar nu și pe președintele Vladimir Putin, pentru a lua parte la festivitățile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia (6 iunie 1944).

„Rusia va fi, totuşi, invitată să fie reprezentată, pentru ca importanţa angajamentului şi a sacrificiilor poporului sovietic, precum şi contribuţia sa la victoria din 1945, să fie onorată”, susțin organizatorii francezi, Mission Liberation, conform AFP și Agerpres.

Nu au fost oferite detalii cu privire la nivelul la care Rusia ar putea fi reprezentată la aceste comemorări din Normandia, în nord-vestul Franţei.

Vladimir Putin a fost invitat la celebrările celei de-a 70-a aniversări din iunie 2014, în pofida anexării Crimeei cu trei luni înainte, în semn de recunoaştere a tributului greu plătit de Rusia în lupta împotriva nazismului.

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au vorbit atunci în plină revoltă pro-rusă în estul Ucrainei, Occidentul acuzând Moscova că a încurajat-o şi chiar că a orchestrat-o în mod direct.

Întâlnirea, la care au participat preşedintele francez şi cancelarul german de la acea vreme, Francois Hollande şi Angela Merkel, a deschis calea unor discuţii între cele patru ţări, în aşa-numitul format „Normandia”, pentru a încerca să găsească o ieşire la criza ucraineană, care a continuat până la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

În 2019, la cea de-a 75-a aniversare a Zilei Z, când situaţia din estul Ucrainei se acutizase deja, președintele Vladimir Putin nu a mai fost invitat.

El a declarat atunci că acest lucru nu este „absolut deloc o problemă”, dar Moscova i-a cerut Franţei să nu „exagereze” importanţa debarcării Aliaţilor, amintind cei 27 de milioane de morţi sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *